Soms kan men lang doorpraten maar is het logisch dat iemand wat moet inschikken om wat te krijgen. Partijen hebben tegengestelde belangen, praten is niet genoeg, u moet misschien op een punt wat inschikken om op een ander punt wat te krijgen.
Hoe kunt u het aanpakken?
1. Compromis is niet altijd slecht.
Weet wat de waarde is als u samen verder komt. Zie compromissen dus als een kracht, niet als een zwakte. Ontdek de ware behoeften van uw “tegenstander”. Een compromis gaat over het proberen de ander te helpen, zonder zelf ontevreden te worden.
2. Denk aan samen besluiten.
- Over mensen: scheid de mensen van het probleem; anders ga je elkaar beschuldigen
- Over belangen: focus op belangen, niet op posities; posities liggen misschien vast
- Over keuzes: creëer allerlei mogelijkheden voordat je een beslissing neemt; voorkom tunneldenken
- Over criteria: sta erop dat het resultaat gebaseerd is op een objectieve standaard. Anders krijgt u later discussie
3. Bereid u goed voor.
Verzamel zoveel mogelijk informatie over de kwestie, de ander en mogelijke uitkomsten. Bepaal vooraf uw doelen, uw onderste limiet en uw ideale uitkomst. Onderzoek ook wat de belangen van de ander kunnen zijn. Let op dat het gaat om belangen en niet om meningen of ingenomen posities
4. Luister actief en stel vragen
Goed luisteren helpt u om de behoeften en belangen van de ander te begrijpen. Stel open vragen zoals: “Wat is voor u belangrijk in deze deal?” Dit creëert ruimte voor oplossingen waar beide partijen zich in kunnen vinden. Dat helpt om win-win situaties te vinden, oplossingen die voor beide partijen gunstig zijn.
5. Wees duidelijk en zelfverzekerd
Communiceer helder wat u wilt en leg uit waarom dat belangrijk is. Houd een assertieve, maar vriendelijke houding aan. Durf stiltes te laten vallen om de ander ruimte te geven om na te denken. Wees zacht op de relatie en hard op de inhoud.
6. Ken de alternatieven (BOZO)
BOZO staat voor Beste Optie Zonder Overeenkomst (ook wel BATNA: “Best Alternative to a Negotiated Agreement.” Weet wat uw opties zijn als de onderhandeling mislukt. Dit geeft u onderhandelingskracht en voorkomt dat u akkoord gaat met een slechte deal.
Terug naar hoofdpagina training