Asset Based Community Development is een benadering die zich richt op de bestaande sterktes, capaciteiten en middelen (assets) van een gemeenschap, in plaats van op de problemen of behoeften. Het doel is om de kracht van mensen en organisaties in een gemeenschap te benutten om duurzame ontwikkeling te bevorderen.
Belangrijke principes en elementen van ABCD:
1. Focus op assets in plaats van tekortkomingen:
ABCD benadrukt de bronnen en talenten die er al zijn. Dit kunnen zowel fysieke middelen als menselijke capaciteiten zijn, zoals vaardigheden, netwerken, tradities en instituten.
2. Binnenuit in plaats van van buitenaf:
ABCD stimuleert ontwikkeling in de gemeenschap. Externe hulp is vaak ondersteunend, maar de kracht en actie moeten van binnenuit komen. Het is ook lokaal gebonden.
3. Relaties zijn onontbeerlijk:
De sterkte van een gemeenschap zit in individuele vaardigheden van bewoners en in de relaties tussen mensen. Het versterken van netwerken en relaties helpt om te delen en samen in actie te komen. ABCD benadrukt de rol van vrijwillige verenigingen en netwerken in een gemeenschap. Dit kunnen sportclubs, buurtorganisaties, religieuze groepen, enzovoort zijn.
4. Community-gedreven:
Bij ABCD nemen mensen uit de gemeenschap zelf de leiding in het kiezen van prioriteiten en het plannen van acties. Bij ABCD geldt alleen een bottom-up aanpak.
5. Op basis van waardering en vertrouwen:
Een ABCD-aanpak creëert een cultuur van waardering voor wat mensen te bieden hebben. Dit versterkt hun vertrouwen en veerkracht.
6. Inclusiviteit:
Het is goed te bedenken dat iedereen waardevolle assets bezit, zelfs degenen die vaak over het hoofd worden gezien. Ontdekken is beter dan uitzonderen.
Voordelen van ABCD:
– Duurzame ontwikkeling: Doordat de gemeenschap eigenaar is van het proces, zijn de veranderingen vaak duurzamer.
– Grotere betrokkenheid: Bewoners voelen zich meer betrokken omdat ze niet als hulpbehoevend worden gezien, maar als actieve bijdragers.
– Innovatieve oplossingen: Door een beroep te doen op de creativiteit en veerkracht van de gemeenschap ontstaan vaak onverwachte, innovatieve oplossingen die passen bij de lokale situatie.
– Betere aansluiting van methodieken bij kracht in de gemeenschap: De gemeenschap zien beter de verbinding tussen de lokale mogelijkheden en de oplossingen
Voorbeelden van assets:
– Menselijke middelen: Individuele vaardigheden, kennis, ervaringen, creativiteit.
– Fysieke middelen: Gemeenschappelijke ruimtes, lokale bedrijven, infrastructuur.
– Culturele middelen: Tradities, waarden, gemeenschapsverhalen.
– Sociale middelen: Netwerken, relaties, gemeenschappelijke doelen.
– Institutionele middelen: Lokale organisaties, scholen, kerken.
Terug naar hoofdpagina training