Verbeter de kwaliteit van democratisch samenspel in gemeenten

Goed democratisch samenspel met betrokkenen wordt steeds meer een kader waarbinnen de gemeente werkt, zoals ook binnen een begroting werken en effectiviteit en efficiëntie een vast kader is. Nu veel nieuwe vormen van samenwerken ontstaan is het een goed moment om ook de evaluatie van democratisch samenspel te verbeteren. Daarvoor is door Hein Albeda de intervisitatie ontwikkeld.

Hein Albeda ontwikkelde de methodiek gebaseerd op visitaties en op intervisie.  Het is een middenweg tussen de twee werkwijzen. Bij visitatie kijken externen naar de prestaties, maar dan geven externen ook een oordeel. Bij het ontwikkelen van het instrument stond centraal dat de gemeente en haar partners zelf conclusies trekken en tot verbeteringen besluiten. Het is ook geen instrument om verantwoording af te leggen en lijkt op dat punt meer op intervisie. Het instrument is minder vrijblijvend dan intervisie en minder beoordelend dan een visitatie.

Is de intervisitatie geschikt voor uw gemeente?  Elke gemeente kan meedoen. Maar… de deelnemende gemeenten willen leren, experimenteren en vernieuwen, en moeten bovenal bereid zijn om kritisch naar zichzelf te kijken.

Download dan de VNG-flyer hier

Beschrijving van de methodiek hier

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *