Als je op een bepaalde leeftijd komt, schiet het wel eens door je hoofd: ‘Wat als mijn moeder zich niet meer zelf kan redden? Hoe gaan we dat dan doen?’ Tot voor kort zocht je thuishulp of een goed tehuis. Maar zo eenvoudig is het niet meer. De tijd dat de overheid het oplost is voorbij.
In de nabije toekomst moeten we eerst kijken wat we zelf kunnen doen, voordat de overheid hulp biedt. Ook als het gaat om het onderhoud van de buurt, het groen, het openhouden van de muziekvereniging of de bibliotheek. Op zich een goede ontwikkeling, want veel mensen kunnen veel meer dan ze nu doen. Dit blijkt uit recent onderzoek van TNS NIPO. Maar het kent ook een keerzijde.
Nederlanders in de hogere welstandsklassen zijn beter op de hoogte van wat er op ze afkomt en vinden het prima. Het merendeel van de lager opgeleide Nederlanders zegt het echter niets. Hier is maar een vijfde op de hoogte van wat die ‘burgerkracht’ concreet voor ze gaat betekenen. Terwijl het beroep op de zelfredzaamheid bij deze groep het sterkst zal zijn: de problemen zijn er het grootst zijn en er zijn weinig alternatieven.
lees het artikel (pdf)
dat Peter Kanne, Hein Albeda en Job van den Berg schreven in 2013