Als een groep ambtenaren met bewoners en andere belanghebbenden spreken over een plan kan de neiging bestaan hele nieuwe oplossingen te bedenken. Bedenk dan dat de politiek uiteindelijk gaat over het beleid. Het proces zal daarom in stappen gevoerd moeten worden waarbij de politiek steeds akkoord geeft voor nieuwe stappen.
Start
Het start meestal met een verkenning wat het probleem of de wens is, welke mogelijkheden er zijn, welke partijen betrokken zijn en hoeveel budget er nodig is. Dat is de quick scan. Vervolgens gaat de ambtenaar afhankelijk van de complexiteit vast op bezoek bij betrokkenen om te kijken of het zinnig is samen te werken aan een plan. Dan is de beslissing om het proces te starten aan de politiek die kaders stelt: dit is de wens, dit is het budget en dit moet minimaal het doel zijn. (Go/No go)

Besluitvormingsproces
Vervolgens start het proces om samen te werken aan de plannen. Vaak zijn er tussenbesluiten en soms blijkt dat de kaders knellen. Dan moet er opnieuw politieke sturing gevraagd worden.
Zo komt er een eindvoorstel waar de politiek akoord mee gaat (of niet). Maak aaan betrokkenen duidelijk dat de eindbeslissing aan de politiek is.
Dan volgt het besluit. Vergeet niet de betrokkenen te informeren over het besluit en de argumenten voor mogelijke afwijkingen. Dan volgt de uitvoering. Er kan nazorg nodig zijn om te kijken dat het gaat zoals afgesproken of om te kijken of het doel ook gehaald wordt zoals vooraf verwacht.
Terug naar hoofdpagina burgerparticipatie