Nu is de kans om te werken aan de democratie

Terwijl we wachten op de uitkomsten van de formatie ligt er een gouden kans om de democratie te vernieuwen. Die kans ligt op lokaal niveau. Grijp die kans!
Op 21 maart 2018 zijn er gemeenteraadsverkiezingen. De politieke partijen zijn druk bezig om programma’s te schrijven en kandidaten te werven. Dit is het moment om onze invloed als burgers te vergroten.

Natuurlijk zijn we het als burgers niet allemaal eens. De een wil ruimte voor de auto, de ander voor de voetganger of de fiets. De een maakt zich zorgen over de economische kracht en wil ondernemers meer ruimte geven, de ander maakt zich zorgen over de tweedeling en zoekt mogelijkheden om meer te doen voor mensen met weinig kansen. Maar over een ding zijn links en rechts het eens: wij, burgers, zijn de belangrijkste factor in de democratie.
Dat kunnen we de raadsleden duidelijk maken. We vragen van hun beloften aan ons. Het gaat mij om deze tien beloften (het is maar een aftrap, kunnen er ook drie of zeven worden):
  1. Ik wil experimenteren met de raadsvergaderingen om burgers meer ruimte te geven
  2. Ik wil burgers meer mogelijkheden geven het budget te beïnvloeden en mee te denken
  3. Ik gebruik graag de kennis van burgers bij beleidsontwikkeling
  4. Ik geef burgers zelf de kans beleid te maken en uit te voeren.
  5. Ik geef ruimte om burgers te laten oordelen in moeilijke afwegingen
  6. Ik stel burgers in staat over belangrijke besluiten te stemmen
  7. Ik ben bereid burgers resultaten te laten controleren
  8. Ik nodig uit tot meer interactie over verantwoording
  9. Ik bevorder permanente toetsing van de kwaliteit van de participatie
  10. Ik ga werken als een gemeenteraadslid dat niet over de gemeenschap gaat, maar er in staat.

Hier verder uitgewerkt, hier een blog erover.

Mijn idee is dat we dat lokaal gewoon gaan vragen aan alle kandidaten. Wie zegt toe deze voornemens te hebben? Jij kunt meedoen op #ikverfrisdelokaledemocratie

Het leek me ineens meer dan een leuk idee. Waarom vragen we het niet aan de kandidaten? Wij kunnen de kandidaten bij de les houden als ze er zitten. Want we weten dat die nieuwe kandidaten voor de gemeenteraad best willen, maar zodra ze er zitten meegesleept worden door het ambtelijk apparaat. De kandidaten beloven ons te betrekken, dan beloven wij hen te helpen en te volgen. We maken voor de verkiezingen bekend welke kandidaten voor de gemeenteraad deze voornemens onderschrijven. Worden ze gekozen dan kunnen de lokale groepjes die er mee bezig gingen meedenken en meewerken om het tot een succes te maken. Na een jaar kijken we of het helpt.

Ik kwam tot tien voornemens, misschien moeten het er 4, 7 of 11 zijn. Wie denkt mee? Hoe maken we dit waar? Reageer en raakt betrokken!!!

Geef je op om meer te horen

Je krijgt dan een email om je aanmelding te bevestigen
* indicates required
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *