Nog steeds inactieve rekenkamers

In 2013 bleek dat er in 35 gemeenten een tijdelijk of permanent inactieve rekenkamer was. Hein Albeda onderzocht hoe het nu, vijf jaar later staat met de controle in deze 35 gemeenteraden. Hoewel de meerderheid van de gemeenten die hij onderzocht inmiddels een rekenkamer of rekenkamercommissie heeft, blijkt er nog steeds een aantal gemeenten te zijn die niets ziet in deze vorm van controle.

11 van de 35 aangeschreven gemeenten hebben nog steeds geen actieve rekenkamerfunctie. Er is (mogelijk) wel een rekenkamercommissie benoemd, maar deze onderzoekt niets. Met name in Zeeland heeft een aantal gemeenten geen zin in een rekenkamer of rekenkamercommissie. Van de dertien gemeenten in Zeeland hebben er vier, Borsele, Noord-Beveland, Reimerswaal en Tholen, geen activiteiten. Daarmee heeft 23% van de gemeenten in Zeeland geen actieve rekenkamerfunctie.

Lees de rapportage hier

Tip: Na de rapportage kunnen nog gemeenten gemeld worden zonder actieve rekenkamer. Inmiddels is de lijst verder aangevuld in deze rapportage 1.1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *