Een buurtschouw is een wandeling door een wijk waarbij bewoners, ambtenaren en eventueel andere stakeholders (zoals de agent, de kerk of de ondernemersvereniging) gezamenlijk de buurt beoordelen. Het doel is om inzicht te krijgen in wat goed gaat en waar verbeteringen nodig zijn op het gebied van veiligheid, leefbaarheid en onderhoud en dit goed te laten aansluiten bij de bewoners. De bewoners worden dus betrokken bij de check op de kwaliteit van de openbare ruimte.
Stappenplan
1. Voorbereiden
Bepaal samen de focus van de buurtschouw, zoals verkeersveiligheid, gonderhoud of sociale veiligheid. Kies een route door de wijk die relevante straten en gebieden beslaat.Kies een geschikt moment waarop bewoners makkelijk kunnen deelnemen, bijvoorbeeld een doordeweekse avond of zaterdagochtend.
Informeer de buurt via flyers, sociale media, appgroepen en wijknieuwsbrieven.
2. Samenstellen van de groep
Betrek verschillende stakeholders: Nodig naast bewoners ook relevante professionals uit, zoals:
Ambtenaren (bijvoorbeeld wegonderhoud, handhaving), politie, buurtinitiatieven of wijkverenigingen
3. Uitvoeren van de buurtschouw
Startpunt: Verzamel de deelnemers op een centraal punt en leg het doel en de route uit.
Observaties noteren: Vraag deelnemers om tijdens de wandeling aandachtspunten te benoemen. Dit kan gaan om zaken zoals: Kapot straatmeubilair, slecht wegdek of geblokkeerde stoepen, onveilig verkeersgedrag of gevaarlijke oversteekplaatsen, onderhoud van openbaar groen of publieke gebouwen. Let ook op sociale overlast, zoals zwerfafval of vernielingen
4. Nabespreken
Bespreken van bevindingen: Sluit de schouw af met een korte bijeenkomst om de belangrijkste observaties te delen. Bespreek welke problemen het meest urgent zijn en hoe deze kunnen worden aangepakt.
Noteer welke acties de overheid of andere partijen ondernemen en wanneer de bewoners terugkoppeling krijgen.
5. Terugkoppelen en opvolgen
Rapportage opstellen: Maak een overzicht van de bevindingen en de voorgestelde acties. Deel dit met alle betrokkenen. Informeer de buurt via Facebook, een nieuwsbrief of wijkplatform over de uitkomsten en geplande verbeteringen.
Acties opvolgen: Zorg dat de overheid de toezeggingen nakomt en plan eventueel een vervolgbuurtschouw om de voortgang te beoordelen.
Tips voor een succesvolle buurtschouw
- Maak het laagdrempelig: Zorg voor een informele sfeer en bied bijvoorbeeld koffie aan bij de start.
- Stimuleer positieve feedback: Benoem niet alleen verbeterpunten, maar ook wat goed gaat.
- Zorg voor zichtbare resultaten: Laat bewoners zien dat hun input serieus wordt genomen en leidt tot concrete verbeteringen.
Een goed georganiseerde buurtschouw versterkt de samenwerking tussen bewoners en gemeente en zorgt voor een leefbare, veilige en prettige buurt.
Terug naar hoofdpagina training