Het gezamenlijk bijstellen van beleid na een buurtschouw of burgeraudit vraagt een gestructureerde en participatieve aanpak. Een stappenplan kan helpen om bewoners en de overheid op een effectieve manier samen te brengen voor beleidsevaluatie en aanpassing. Hier ligt een dunne lijn tussen act (bijstellen) en plan (plannen maken).
1. Analyse van bevindingen
Vat de belangrijkste bevindingen van de buurtschouw of burgeraudit samen, inclusief positieve punten en verbeterpunten. Kijk naar thema’s als verkeersveiligheid, onderhoud, leefbaarheid of handhaving. Benoem welke problemen op korte termijn opgelost kunnen worden en welke beleidsmatige aanpassingen vergen. Wees realistisch: voor sommige zaken is meer tijd en meer geld nodig!
2. Terugkoppelen
Organiseer een bijeenkomst waarin de bevindingen en mogelijke vervolgstappen duidelijk worden toegelicht. Geef bewoners de ruimte om te reageren op de interpretatie van de resultaten en eventuele gemiste punten aan te vullen. Benadruk dat er nog gekozen moet worden en dat niet alles kan en sommige zaken geld en tijd kosten. Waak voor te hoge verwachtingen!
3. Voorstellen bedenken
Op verschillende manieren kan er gewerkt worden. Bespreek de uitkomsten met groepen van bewoners, ambtenaren en experts samen om per thema oplossingen uit te werken. Of stel een enquête samen om te kijken wat bewoners het belangrijkste vinden. Of vraag reacties via Facebook waarbij de beste reactie een leuke attentie kan winnen. Op de markt kan ook gevraagd worden naar reacties en voorstellen.
4. Besluitvorming
Verwerk de ideeën voor reactie tot concrete beleidsaanpassingen. Besluit de overheid zelf? Of samen met bewoners? Laat beleidsmakers de voorstellen beoordelen op juridische, financiële en uitvoerbaarheidseisen. Wees duidelijk over de onmogelijkheden!
5. Implementatie en afspraken
Maak een duidelijk plan met wie, wat en wanneer de beleidsaanpassingen uitvoert. Informeer bewoners over de voortgang van de implementatie via Facebook, nieuwsbrieven, wijkbijeenkomsten of online platforms. Het is handig om bewoners een rol te geven in de monitoring of uitvoering van projecten.
6. Monitoring en evaluatie
Organiseer terugkerende evaluaties met bewoners om de effecten van de beleidsaanpassingen te meten. Blijf flexibel om bijstellingen door te voeren op basis van nieuwe inzichten.
Erkenning: Waardeer de bijdrage van bewoners en deel successen actief om betrokkenheid te behouden.
Tips voor succes
- Duidelijke communicatie: Zorg dat bewoners begrijpen wat wel en niet mogelijk is en waarom.
- Inclusiviteit: Betrek diverse groepen uit de wijk bij het hele proces.
- Transparantie: Wees helder over de voortgang en keuzes, ook als sommige wensen niet haalbaar zijn.
- Waardeer inspanningen: Toon dankbaarheid voor de inzet van bewoners, bijvoorbeeld met een afsluitend event of publieke erkenning.
Met deze aanpak wordt beleid niet alleen effectiever, maar ook gedragen door de gemeenschap, wat de leefbaarheid en tevredenheid in de wijk ten goede komt.
Terug naar hoofdpagina training