Activeer de controle in gemeenten zonder actieve rekenkamerfunktie

De minister van Binnenlandse Zaken heeft een voorstel gedaan om de gemeenten te verplichten te werken met een lokale rekenkamer. De rekenkamercommissies die veel gemeenten hebben moeten daartoe afgeschaft worden. Dat geeft gemeenten met goede rekenkamercommissies veel werk. Het doel van het voorstel is om de controle te versterken, dat doel wordt echter niet bereikt.  Om de interesse van die gemeenten waar dat nodig is te verhogen zijn andere maatregelen nodig. 

Hein Albeda stelt voor een andere weg te kiezen. “Ik denk dat het een veel sterkere prikkel zou zijn als er druk komt vanuit de bevolking en de lokale media. Maar de lokale media zijn zieltogend en daardoor is het ook moeilijker om als gewone burger een greep te krijgen op de vraag of de gemeente effectief en efficiënt met het geld omgaat.

Zijn voorstel is dan ook een andere opzet te kiezen. Lokale media hebben momenteel moeite hun hoofd boven water te houden. Er is geen tijd voor onderzoek, waardoor ze noodgedwongen een doorgeefluik worden voor nieuwtjes uit B&W en mogelijk een actiegroep.

Albeda stelt voor geld beschikbaar te stellen aan lokale en regionale kranten om in die gemeenten waar geen actieve rekenkamer of rekenkamerfunctie is elk jaar onderzoek in te mogen huren ter grootte van 1 euro per inwoner van de gemeente.

Een fonds zorgt voor de afhandeling van de aanvragen. Het fonds zou bij de NVRR ondergebracht kunnen worden. Het gaat om een beperkt bedrag. Het hele wetsvoorstel is gericht op de 8% inactieve gemeenten, dus het gaat om hooguit 30 gemeenten, waarschijnlijk minder. Aangezien het hier vooral kleine gemeenten betreft gaat om hoogstens 300.000 euro per jaar in het eerste jaar, waarna snel alle inactieve gemeenten eieren voor hun geld zullen kiezen.

Lees de reactie hier

Bekijk de internetconsultatie hier

Lees het onderzoek naar inactieve rekenkamers hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *